Whiskey

 

Ancnoc wiskey:

Land – Regio: Schotland – Highland
Distilleerderij: Knockdhu

12 years  € 34,95

n 1892 kocht John Morrison het landgoed en bijbehorende en gelijknamige boerderij Knock. Op het zuidelijk deel van het landgoed werd later een waterbron gevonden. Morrison liet dit water bij een bedrijf in Edinburgh onderzoeken en dit bleek van zeer goede kwaliteit voor de productie van whisky. De 5% whisky die de distilleerderij Knockdhu als Single Malt op de markt brengt onder de naam An Cnoc wordt gerijpt in refill- en bourbonvaten. Deze Single Malt heeft een constante en evenwichtige kwaliteit

An Cnoc Cutter € 79,97

Type: Single Malt
Leeftijd: NAS
Vat: Ex-Bourbon

Neus: Eiken- en fenolaroma’s botsen. Beluchting brengt perzik- en nectartonen naar voren die heerlijk zijn.
Gehemelte: As, as en as. Een grote verrassing om mee te beginnen. Funky citrusnoten mengen met appelschil en perzik bites. Eiken noten zijn zacht en beminnelijk. Natuurlijk is turf overal.
Finish: ‘Ik heb spieren’ zei de dram. Walnootnoten met bittere kruiden en kruidnagel creëren een harmonie met turf.

anCnoc Cutter, is een speciale uitdrukking uit anCnoc’s ’the Peaty Range’. Met een fenolgehalte van 20,5 ppm (parts per million) is het ongeveer hetzelfde punt met bowmore en Highland Park generieke uitdrukkingen.

EenCnoc Cutter, uitgebracht in 2014, is vernoemd naar een hulpmiddel dat wordt gebruikt om turf te winnen uit ondiepe en drogere gebieden. Gerijpt in ex bourbonvaten heeft de whisky een bleke kleur en is het de peatiest sunshine van de serie.

Ik hou van hoe breed het scala aan smaken in Highland whisky’s. In 1894, toen Knockdhu Distillery werd opgericht, was turf de belangrijkste warmtebron voor whiskyproductie in Highland en de meeste whisky’s hadden een turfachtig karakter. Dat is precies waarom Knockdhu de Peaty Range heeft gemaakt.

De Cutter is een ideale nieuwe ervaring voor turfliefhebbers en ex bourbonvatfanaten. Totaal een ondergewaardeerde fles

AN CNOC 22 YEARS 46° € 185,00

AnCnoc 22 Years is een zeer oude en exclusieve Schotse whisky. De whisky kent zoete en kruidige aroma’s met invloeden van honing, toffee, citroen, groene appels en bloemen. Ook komt er een vleugje rook vrij. In de mond is de whisky erg complex en vol van smaak en typeert zich door accenten van kruidnagel, rozijnen en bloedsinaasappel. Deze heerlijke combinatie wordt gevolgd door tonen van vanille en leer. De afdronk is erg lang en rokerig.

AnCnoc 24 Years  € 275,00

Een distilleerderij als geen ander, traditionele productiemethoden worden gebruikt om een merkwaardig moderne Single Malt te maken. Met trots anCnoc genoemd, wat simpelweg ‘de heuvel’ betekent in het Gaelic, viert elke druppel van deze opmerkelijke Schotse Whisky zijn Highland-huis, rijk erfgoed en de geest van de moderne traditie.

anCnoc 24 Years Old is gebotteld in zijn meest natuurlijke vorm – noch gekoeld gefilterd of gekleurd, en als gevolg daarvan kan een lichte waas ontwikkelen met de toevoeging van water of als het op een koude temperatuur wordt bewaard. Deze waas is een natuurlijk kenmerk van whisky die niet gekoeld gefilterd is.

Neus

Dichtzoet en pittig met een gezellige omhelzing van kersttaart. Rijk en toch knapperig met tonen van vanille, set toffee en citroensap.

Smaken

De kruidigheid gaat verder met hints van gekonfijte sinaasappelschijfjes, warme honing en versleten leer die de mond vullen met een symfonie van volwassenheid.

Hazelburn 10 years € 79,95

Deze tien jaar oude versie is de opvolger van de 8 Years Old en gaat samen met de 12 Years Old het kernassortiment van Hazelburn vormen. De whisky rijpte volledig op bourbonvaten en werd dit jaar voor het eerst gebotteld. Het is een heerlijk weelderige dram geworden die fantastisch in balans is. De vele fruittonen geven mooi tegenwicht aan het volle en zoete karakter van de whisky.

Uitgebreide informatie

Mull of Kintyre is een langgerekt uitsteeksel in het zuidwesten van Schotland en lijkt bijna op een eiland. In de hiel van de Mull of Kintyre ligt Campbeltown, het kleinste whiskygebied van Schotland. Het is de enige stad op de Mull of Kintyre, met een haven aan de inham, Campbeltown Loch genaamd. Vroeger was Kintyre met een overvloed aan lokale gerst en turf een paradijs voor illegale stokers, het werd dan ook een van de eerste centra van de whisky industrie. Het was ook de enige plaats in de Westelijke Hooglanden met een steenkolenmijn, die de brandstof voor de stills leverde en ook de natuurlijke haven was zeer belangrijk voor de whisky export. Op zijn hoogtepunt, in de eerste helft van de 19e eeuw, had Campbeltown ca. 30 distilleerderijen, maar door recessies is dit sindsdien behoorlijk teruggelopen. De kolenmijn raakte uitgeput, de mode veranderde van volle whisky’s naar de soepeler Speyside whisky’s. Ook de slechte kwaliteit van leveringen tijdens de drooglegging naar de V.S. (kwantiteit kreeg voorrang boven kwaliteit) deed de reputatie van Cambeltown de das om. De twee overgebleven distilleerderijen produceren nog steeds de kenmerkende stijl waar de Campbeltown whisky’s in de hoogtijdagen zo beroemd om waren. De Springbank distilleerderij is in 1828 opgericht door Archibald Mitchell en tot op de dag van vandaag is de familie Mitchell de eigenaar van de distilleerderij. Springbank produceert 3 verschillende malts. De eerste en belangrijkste is Springbank, deze wordt 2,5 keer gedistilleerd. De mout wordt zo’n 6 uur gedroogd boven een vuur van turf, daarna zo’n 24 uur door warme lucht. Het resultaat is een licht turfachtige maltwhisky. De tweede door Springbank geproduceerde maltwhisky is Longrow, genoemd naar een oude distilleerderij die naast Springbank was gelegen. Gesloten in 1896 en in de overgebleven warehouses bevinden zich nu de bottellijnen van Springbank. De mout van Longrow wordt voor 100% boven een turfvuur gedroogd en heeft hierdoor een sterkere turfsmaak. Longrow ondergaat ook een klassieke dubbele distillatie. De distillatie van de derde maltwhisky begon bij Springbank in 1996 onder de naam Hazelburn. Genoemd naar een sinds 1925 gesloten distilleerderij. De malt van Hazelburn wordt uitsluitend door warme lucht gedroogd en heeft dus geen echte aroma’s van turf, uitsluitend komen hier de mooie lichte ziltige aroma’s van de omgevingslucht (zeenevel) in de malt naar boven. Bovendien wordt hij driemaal gedistilleerd.

Proefnotitie

Kleur: licht goud. Neus: fruitige aroma’s van perzik, stoofpeertjes en gepofte appels gevolgd door tonen van honing, karameltoffee, bijenwas en kruiden. Smaak: rijke tonen van zachtzoet fruit, vanille, honing, zoethout en moutsuiker, ondanks de zoete tonen is hij heerlijk verfrissend en levendig. De afdronk is verfijnd, vol en prachtig in balans, met een verleidelijk accent van melkchocolade.

Longrow Peated Bottling € 55,95

Dit is in wezen de geweldige Longrow C.V. botteling in nieuwe verpakking, we zijn erg blij dat het nog steeds in het gerevampte assortiment zit! Geweldige waarde en geweldige smaak!

Teeling Blackpitts Geturfd

Tasting Note door The Chaps bij Master of Malt

Neus: Zout en een leerachtige rokerigheid komen naar voren in een maritieme combinatie, zoals een Harbourmaster’s Jacket.

Gehemelte: Licht en zoet met tonen van groene druiven en rabarber, een groot contrast met de neus. Dan komt er een grote rookstoot.

Afmaken: Die zoute rokerigheid keert terug uit de neus en zorgt voor een diep bevredigend einde.

Algeheel: Een geweldig instapmodel van Longrow, perfect voor Islay-fans die op zoek zijn naar iets anders.